نحوه کابل کشی فیبر نوری داخل ساختمان

نحوه کابل کشی فیبر نوری یکی از اقدامات مهمی است که باید توسط یک کارشناس انجام شود. در کل می توان 3 روش را برای انجام این کار بیان کرد که عبارتند از کابل کشی از روی کار، سقف (یا دیوار) و کف ساختمان. برای بررسی تمام راه های کابل کشی فیبر نوری و نکات آن، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
منظور از فیبر نوری و کابل آن چیست؟
قبل از اینکه به بررسی نحوه کابل کشی فیبر نوری بپردازیم، لازم است با این تکنولوژی آشنا شویم. فیبر نوری یکی از فناوری های نوین در دنیای امروزی است که امروزه از آن برای تسریع انتقال داده ها استفاده می شود. انتقال سیگنال ها با این تکنولوژی، به کمک نور انجام می شود. وجود یک سری موانع مانند گرد و خاک و غیره، منجر شد تا لوله ها و کابل های خاصی برای فیبرهای نوری در نظر گرفته شوند که در گذشته به دلیل غیر عملی بودن ساخت این کانال ها، این ایده و پروژه نیمه کاره باقی ماند.
توسعه فیبر نوری از سال 1980 – 1985 تحت عنوان مخابرات نوری گسترش یافت و اکنون می توان از آن برای تجربه اینترنت با سرعت بالا استفاده نمود. در زمان کنونی باید فیبر نوری را به صورت زیر معرفی کرد:
- رشته های نازک و بلندی هستند که جنس آنها از شیشه بوده و معمولا کمترین قطر ممکن (اندازه مو) را دارند. معمولا شما آنها را درون کابل هایی مشاهده می کنید که با نظم خاصی قرار گرفته اند و برای انتقال داده ها یا سیگنال ها در فاصله های نزدیک یا دور استفاده می شوند.
جنس خود این فیبرها از سیلیس بوده و خلوص بالایی دارد که در نحوه کابل کشی فیبر نوری، می بایست به خوبی محافظت شود. روکش در نظر گرفته شده، از خارج شدن نور جلوگیری می کند و یک پوشش خارجی دیگر برای عایق شدن و محافظت کردن از این روکش ها در نظر گرفته می شود. معمولا این کابل ها در محیط های ایمن مثلا در زیر زمین جاسازی شده و به قسمت های مختلف منتقل می شوند.
انواع کابل های فیبر نوری
همچنین قابل ذکر است که بدانید مدلهای مختلفی از کابلهای فیبر نوری وجود دارند که به شرح زیر می باشند:
- کابل خاکی فیبر نوری یا OBUC: این نوع کابل ها همانطور که از نام آنها پیداست، در زمین دفن می شوند. آنها دارای غلاف فلزی، نوار ژله ای و جاذب رطوبت هستند.
- کابل کانالی یا OCUC: شما می توانید با استفاده از داکت، از این کابل ها استفاده کنید که در آن از نوار جاذب رطوبت نیز استفاده شده است.
- کابل هوایی یا OSSC: نام دیگر این کابل ها، فیگور 8 می باشد که دارای دو لایه آبکش و یک لایه آرمور بوده و در کابل کشی هوایی استفاده می گردد.
هر کابل فیبر نوری دارای 3 بخش زیر است:
- یک هسته است که از جنس شیشه بوده،
- یک پوسته که از جنس شیشه یا پلاستیک است و
- یک لایه محافظ بیرونی یا روکش خارجی.
نحوه کابل کشی فیبر نوری در داخل ساختمان
در راهنمای کابل کشی فیبر نوری ساختمان، 3 متد بیان شده است که به ترتیب در مورد آنها صحبت می کنیم:
روش روکار نحوه کابل کشی فیبر نوری
این متد، راحت ترین و سریع ترین روش برای عموم ساختمان هایی است که می خواهند یک سازه الکتریکی را به محل کار یا خانه خود در سریع ترین زمان ممکن اضافه کنند. در این حالت، اکثرا از قطعاتی به نام داکت یا ترانک استفاده می شود که یک کانال ایمن را برای عبور کابل ها ارائه می دهند. همچنین این قطعات به زیباتر شدن محیط نیز کمک می کنند.
البته لازم است که در این بخش به چند نکته مهم اشاره کرد که در هنگام اجرای کار باید در نظر بگیرید:
- به فاصله ای که داکت ها و کابل های فیبر نوری از محیط اطرافشان دارند، توجه کنید. مثلا شما باید فاصله این کانال ها را با وسایل گرمایشی یا سرمایشی در نظر بگیرید. آنها را در کنار قطعات الکتریکی که موج مغناطیسی یا نویز ایجاد می کنند، قرار ندهید. در کل محل نصب داکت ها باید به گونه ای باشد که کمترین تغییر دما حس شود.
- برای شناسایی کابل ها، پلاک ها و لیبل هایی در نظر گرفته می شوند.
بسته به اینکه فیبر نوری از چه نوعی است، میزان خمش آن متفاوت خواهد بود. در حالت کلی توصیه می شود که کمترین پیچش را در کابل ها ایجاد کرده تا به آنها فشاری وارد نشود. همچنین فضای داکت ها باید طوری در نظر گرفته شود که کابل ها تحت فشار نباشند و یا اگر در آینده، قصد افزایش تعداد کابل ها برای دیگر ساکنین را دارید، فضای خالی وجود داشته باشد.
روش توکار (داخل سقف یا دیوار)
در این متد از نحوه کابل کشی فیبر نوری، از فضای بالای خانه (سقف) استفاده می شود تا کابل ها، محیط را اشغال نکنند. این مسیر می تواند پس از عبور کابل از داخل دیوار یا ورودی کابل های برق هر خانه انجام گردد.
همانند روش قبل، از قطعاتی مانند سینی کابل یا لوله هایی استفاده می شود تا کابل ها روی سقف کاذب، به اصطلاح ولو نباشند. در این خصوص می توان به چند نکته زیر اشاره نمود که عبارتند از:
- با استفاده از بست، برای محکم کردن کابل به سینی و مرتب کردن مسیر کابل کشی اقدام شود.
- فاصله ای که باید از روی مسیر کابل در نظر بگیرید (نسبت به کف کاذب)، 2 سانتی متر باشد.
- استانداردهایی که برای کابل کشی روی سینی کابل و لوله ها تعریف شده اند، در نظر گرفته شوند.
- از محافظ های نرم روی فیبر نوری در جایی که سینی کابل با نگهدارنده است، استفاده کنید.
نکته: در برخی از ساختمان ها، مسیر عبور برق یا سایر سازه های داخلی از داخل سقف کاذب نیز وجود دارند. به همین خاطر باید فاصله مناسبی را در نصب کابل های فیبر نوری در نظر بگیرید.
روش نصب فیبر نوری در کف ساختمان
همچنین در خصوص نحوه کابل کشی فیبر نوری در کف ساختمان، باید به این نکته اشاره کرد که شما نیاز به تخلیه محیط و تخریب بستر کار دارید. چراکه مسیر فیبر باید در قسمت زیرین بتن قرار گیرد. البته اگر کف کاذب است، نیازی به تخریب زمین نیست. همانند روش قبلی، شما باید از سینی ها یا لوله هایی برای عبور دادن کابل ها استفاده کنید.
نکته: امروزه مهندسین باید در زمان ساخت خانه، همانند لوله کشی برای عبور کابل های برق، لوله هایی را برای فیبر نوری نیز قرار دهند. سپس برای بتن ریزی کف اقدام کنند.
همچنین باید چند نکته در خصوص راه اندازی کابل فیبر نوری در منزل با این روش را بیان کرد که عبارتند از:
- ترجیحا مسیر کابل کشی در جایی باشد که کمترین رفت و آمد از آنجا صورت می گیرد. مثلا کناره های دیوار.
- از سینی ها با فضای خالی استفاده شود. به حدی که کابل ها آزاد بوده و فشاری به آنها وارد نشود.
- شما می توانید دریچه هایی را برای دسترسی به این کابل ها در زمان ساخت ساختمان در نظر بگیرید.
کارشناسان با بررسی دستورالعمل اجرای کابل فیبر نوری، می بایست مسیر ایمن و کوتاهی را برای نصب این کابل ها در نظر بگیرند.
ابزارهای مورد نیاز برای کابل کشی فیبر نوری داخل ساختمان
برخی از ابزارهای مورد نیاز که ممکن است در نحوه کابل کشی فیبر نوری به آن نیاز داشته باشید، عبارتند از:
- دستگاه OLT که همان ترمینال خط نوری است.
- مودم ONT.
- باکس FAT.
- کابل دراپ.
- جعبه ODB.
- اسپلیتر.
- کابینت ODC.
- دستگاه جوش فیوژن.
- پچ پنل فیبر نوری.
- پچ کورد فیبر نوری.
- سوئیچ فیبر نوری.
- مبدل فیبر نوری.
هرکدام از این دستگاه ها، نقشی را در رابطه با راه اندازی اینترنت فیبر نوری دارند که می توانید به صورت جداگانه در مورد آنها اطلاعاتی را کسب کنید.
در آموزشگاه فنی پویان دوره های با کیفیت دیگری مانند آموزش تعمیرات موبایل، آموزش لوله کشی گاز، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی، آموزش سیم پیچی، آموزش لوله کشی ساختمان، آموزش برق ساختمان ،آموزش تعمیرات لوازم خانگی و … در حال برگزاری هست که برای اطلاعات بیشتر در مورد این دوره ها می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.