تشخیص قطعات روی برد موبایل
تشخیص قطعات روی برد موبایل برای یک تعمیرکار موبایل ضروری است. اگر به شغل تعمیر موبایل علاقه مند باشید، حتما به این مساله فکر کرده اید که اگر یک گوشی هوشمند را باز کنید، داخل آن چه چیزی پیدا می کنید.
امروزه موبایل ها استفاده های بسیار متنوعی دارند. از برقراری تماس تلفنی گرفته تا بازی و سرگرمی و کار و بیزینس، همگی از کاربردهای گوشی های هوشمند امروزی هستند. برد گوشی از قطعات الکترونیکی ریزی تشکیل شده است که هرکدام وظیفه خاصی بر عهده دارند. البته این قطعات را می توانید روی تمام انواع مختلف بردهای الکترونیکی پیدا کنید اما در موبایل این قطعات در اندازه ها، ظرفیت ها و ویژگی های مختلفی ساخته و بکار برده شده اند.
در این مقاله قصد داریم ابتدا قطعات مختلف موبایل از جمله برد موبایل را معرفی کنیم و سپس به صورت خاص به بررسی و تشخیص قطعات روی برد موبایل بپردازیم. با ما همراه باشید.
تشخیص قطعات اصلی روی برد موبایل
برد موبایل مهمترین بخش تشکیل دهنده یک موبایل است. تمام قطعات موبایل روی برد آن سوار است. برد موبایل یک صفحه سبز یا آبی رنگ است که تمام قطعات الکترونیکی مختلف روی آن سوار می شوند. هر قطعه در عین حال که وظیفه خاص خود را دارد، با قطعات دیگر نیز در هماهنگی و همکاری است. برد موبایل وظیفه ارسال فرمان و هماهنگی بین قطعات مختلف از جمله اسپیکرها، دوربین، میکروفن، صفحه نمایش و … را بر عهده دارد.
اگر برد موبایل با کوچکترین ایرادی مواجه شود، عملکرد کل دستگاه با مشکل مواجه می شود. برد موبایل با تعمیر یا تعویض قطعات قابل تعمیر است. البته باید ابتدا با استفاده از ابزار مخصوص قب گوشی را باز کنید.
بخش های اصلی برد موبایل
برد یک گوشی موبایل دارای سه بلوک اصلی است که در زیر با آنها آشنا می شویم.
بلوک Base Band
بکوک بیس در قسمت میانی و رو به پایین برد اصلی قرار دارد. این بلوک حاوی آیسی های شارژر، رادیو، بلوتوث، سی پی یو و حافظه می باشد.
بلوک Radio Frequency
این بخش در قسمت بالایی برد اصلی قرار می گیرد. این بخش حاوی قطعاتی نظیر آنتن، VCO، IC، RF، PF، سوئیچ آنتن، فیلتر های SAW و … می باشد.
بلوک Analog Frequency
زیر مجموعه دیگر برد اصلی، بلوک آنالوگ می باشد که میکروفن، اسپیکرها و آیسی صدا را در خود جای داده است.
قطعات برد موبایل
در ادامه به قطعات مختلفی که روی برد قرار دارد می پردازیم و وظیفه آنها در مدار را شرح می دهیم.
خازن در برد موبایل
خازن ها از اصلی ترین قطعات روی برد موبایل هستند. خازن ها جریان و مقاومت خود را در یک مدار الکتریکی ذخیره می کنند. ظرفیت یک خازن با فاراد (F) نشان داده می شود. فاراد واحد اندازه گیری بسیار بزرگی است. برای همین معمولا ظرفیت خازن ها با µF یا ɲF نشان داده می شود. خازن ها در انواع مختلفی تولید می شوند. خازن هایی که برای برد موبایل در نظر گرفته می شوند معمولا از نوع خازن های الکترولیتی، سرامیکی یا تانتالیومی هستند.
خازن های سرامیک نام خود را از دی الکتریک خود گرفته اند که از جنس سرامیک است. این خازن ها به رنگ های کرم، طوسی و قهوه ای در مدار یافت می شوند و قطب مثبت یا منفی ندارند. یکی از بزرگترین معایب خازن های سرامیکی حساسیت به دما است.
خازن تانتالیوم برخلاف خازن سرامیکی دارای قطب های منفی و مثبت است. خازن تانتالیوم به رنگ های مشکی و نارنجی در بازار موجود است. روی بدنه این خازن مشخصات آن درج شده است.
مقاومت در برد گوشی
یکی دیگر از مواردی که در تشخیص قطعات روی برد موبایل مهم است مقاومت است. واحد اندازه گیری مقاومت اهم می باشد و با علامت اختصاری Ω نشان داده می شوند. مقاومت ها وظیف کاهش جریان، تقسیم ولتاژ و تنظیم سیگنال ها را بر عهده دارند. مقاومت ها از لحاظ ابعادی کوچکترین قطعات روی برد موبایل به شمار می روند.
مقاومت معمولا به رنگ های مشکی، سبز و آبی تولید می شود. اختلاف رنگ ها برای زیبایی نیست و در واقع درصد خطا را مشخص می کنند. مقاوت مشکی دارای درصد خطای 5% و مقاومت سبز و آبی دارای درصد خطای حدود 1% هستند. احتمال خرابی در مقاومت ها پایین است. روی بدنه مقاومت ها هیچ مشخصاتی درج نمی شود.
یکی از انواع مقاومت که در برد موبایل کاربرد دارد مقاومت فیوزی است که به شکل مکعب و به رنگ مشکی در بازار یافت می شود. به دلیل به آنها مقاومت فیوزی می گویند که در صورت عبور جریان بیش از حد مانند یک فیوز عمل کرده و جریان را قطع می کنند.
در این بخش پیشنهاد می شود مقاله انواع مقاومت
سلف در برد موبایل
یکی دیگر از قطعات روی بردهای الکترونیکی، سلف است. سلف در واقع همان سیم پیچی است که از هسته و کلاف سیم پیچ دور آن تشکیل شده است. وظیفه سلف، محافظت از سیستم در برابر تغییرات ناگهانی جریان است. سیم پیچ با علامت اختصاری L در مدار نمایش داده می شود. واحد اندازی گیری ظرفیت سلف هانری H است.
دیود در برد موبایل
یکی دیگر از قطعات روی برد موبایل دیود است. دیودها باعث ثبات ولتاژ دستگاه می شوند. دیودها قطعات نیمه رسانای مکعبی و رنگ مشکی هستند. خطور روی دیودها قطب منفی را مشخص می کنند. در دیودها دو قطب P و N کنار یکدیگر قرار می گیرند. دیودها در واقع قطعات یکسوسازی هستند که جریان را فقط در یک جهت از خود عبور می دهند. انواع دیودها عبارتند از دیودهای معمولی، دیودهای زنر، دیودهای نورانی و دیودهای مادون قرمز.
ترانزیستور در برد موبایل
یکی از مهمترین و پرکاربردترین قطعات در برد موبایل ترانزیستورها هستند. ترانزیستورها قطعات نیمه رسانا دارای دو، سه یا بیشتر پایه می باشند. از این قطعات برای تقویت یا قطع و وصل کردن سیگنال استفاده می شود. به علاوه این قطعات در کنترل ولتاژ ورودی کاربرد دارند. ترانزیستور پارازیت و نویز مدار را به بدنه منتقل می کند. تعمیر ترانزیستورها به دلیل ساختار پیچیده ای که دارند کار تخصصی و سختی است.
کریستال ها در برد موبایل
کریستال ها برای تولید فرکانس های دقیق در مدار مورد استفاده قرار می گیرند. روی برد گوشی دو نوع کریستال وجود دارد. یکی از آنها برای ساعت گوشی می باشد که در صورت خاموش شدن گوشی یا تمام شدن شارژ، ساعت گوشی تنظیمات خود را حفظ کند. وظیفه کریستال دوم کمک به فرآیند بوت کردن CPU است. در صورت خرابی این کریستال، تلفن همراه روشن نمی شود.
آی سی شارژ موبایل
قطعه اصلی در فرآیند شارژ گوشی تلفن همراه، آیسی شارژ است. این قطعه وظیفه تامین ولتاژ و جریان الکتریکی مورد نیاز گوشی را بر عهده دارد. اگر این قطعه خراب شود، شارژ مجدد انجام نمی شود و دیگر گوشی تلفن همراه قابل استفاده نخواهد بود.
آی سی شارژ گوشی یکی از قطعات روی برد است که ولتاژ و جریان الکتریکی مورد نیاز گوشی را تامین می کند. در صورت خرابی این قطعه شارژ مجدد انجام نمی شود و گوشی خاموش می شود در نتیجه باید تعویض شود.
CPU در برد موبایل
سی پی یو، مغز هر مدار الکترونیکی است. سی پی یو در واقع واحد پردازش مرکزی در مدار است. عملیات دریافت اطلاعات، کدینگ و دیکدینگ و تحلیل داده ها همگی توسط سی پی یو صورت می گیرد. احتمال خرابی سی پی یو بسیار کم است اما در صورت خرابی به دلیل اینکه تکنولوژی بسیار پیشرفته ای دارد، تعمیر آن از عهده هر تعمیرکاری حتی تعمیرکاران متخصص بر نمی آید و معمولا هنگامی که سی پی یو با مشکل مواجه می شود باید به کلی تعویض شود. سی پی یو در عمده موارد در اثر ضربه خوردگی یا رطوبت دچار ایراد می شود.
دوبلکسر در برد گوشی
یکی دیگر از قطعات روی بردهای الکترونیکی دوبلکسر است. دوبلکسر وظیفه دارد هنگام ارسال و دریافت پیام دستگاه را به عنوان گیرنده و فرستنده معرفی کند. خرابی این قطعه ارسال و دریافت پیام را با مشکل مواجه می کند.
تعویض بعد از تشخیص قطعات روی برد موبایل
گاهی اوقات یکی از این قطعات الکترونیکی نیاز به تعمیر و یا تعویض دارد که لازم است پایه ها از روی برد جدا شود. برای جداسازی پایه ها از روی برد ابتدا به یک هویه نیاز داریم. هویه باید به برق متصل باشد تا گرم شود. سپس نوک هویه روی تک تک پایه ها قرار می گیرد تا لحیم آن آب شده و جدا شوند. قلع ذوب شده توسط دستگاه قلع کش جمع می شود. قطعه جدا شده از روی برد برداشته می شود و قطعه جدید جایگزین می شود. قطعه جدید نیز به وسیله هویه و قلع سر جای خود محکم می شود.
جمع بندی
در این مقاله نحوه تشخیص قطعات روی برد موبایل را مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که مطالعه کردید، برد موبایل تمام قطعات مختلف موبایل را تغذیه کرده و برای انجام وظایف دستور صادر می کند. یک تعمیرکار موبایل باید قادر باشد تمام تعمیرات مربوط به برد را نیز انجام دهد، زیرا قطعه اصلی داخل موبایل که تمام قطعات به آن متصل است برد است.
سلام وقت بخیر عذرخواهی میکنم میخواستم بدونم دوره تعمیرات موبایل تون طوری هست که راحت بشه تشخیص قطعات روی برد موبایل رو داد؟
با سلام و احترام
در دوره تعمیرات موبایل با قطعات موبایل و برد آشنا می شوبد. در این دوره هم مباحث تئوری و هم عملی بررسی می گردد. جهت دریافت مشاوره بیشتر با ما تماس بگیرید.