انواع سیم کشی ساختمان (معرفی و بررسی تخصصی)
انواع سیم کشی ساختمان امروزه به عنوان یکی از شغل های پردرآمد به حساب می آید. چون با گسترش ساخت و ساز نیاز به این شغل نیز بیشتر شده است. اجرای سیم کشی ساختمان نیاز به دانش فنی زیادی دارد و باید به نحوه احسن انجام شود. چراکه این موضوع نقش مهمی در کیفیت زندگی تک تک واحد های یک ساختمان دارد. ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی سیم کشی ساختمان و بررسی تخصصی آن اشاره کنیم و انواع آن را برای شما عزیزان شرح دهیم.
انواع سیم کشی ساختمان
سیم کشی ساختمان به صورت کلی دو نوع دارد. اگر قصد دارید تا با آن ها آشنا شوید، مطالعه ادامه این مقاله را از دست ندهید.
سیم کشی توکار
سیم کشی توکار در حال حاضر پرکاربرد ترین نوع سیم کشی می باشد و در بیشتر ساختمان ها از این نوع سیم کشی استفاده می کنند. شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که دلیل پر استفاده بودن نوع سیم کشی توکار چیست؟ از اصلی ترین دلیل این نوع سیم کشی می توان به زیبایی آن اشاره کرد.
زمانی که از این نوع سیم کشی استفاده می شود، تمامی سیم کشی ها و ابزار مختص این کار از درون دیوار عبور داده می شود. همین موضوع باعث می شود تا سیم کشی دیده نشود و همین امر باعث زیبایی یک واحد مسکونی می شود. در این نوع سیم کشی تمامی سیم ها از مجراهای مخصوص عبور داده می شود تا در بلند مدت آسیبی به مدار وارد نشود. در حال حاضر همان طور که گفتیم، سیم کشی توکار پرطرفدار است و مناسب هر گونه ساختمانی می باشد.
این نوع سیم کشی خودش به چند دسته تقسیم می شود.
- از طریق جعبه فیوز
- از طریق جعبه تقسیم
- از طریق کلید و پریز
اگر قصد دارید تا درباره این نوع سیم کشی اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه این مقاله را از دست ندهید و همراه ما باشید.
سیم کشی روکار
سیم کشی روکار نوعی از سیم کشی است که امروزه کمتر استفاده می شود. کمتر کسی پیش می آید تا از این نوع سیم کشی استفاده کند مگر برای زیبایی! شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که این نوع سیم کشی مگر زیبایی دارد؟ بله گاها افرادی پیدا می شوند که دل به هزینه زیاد بدهند و سیم کشی روکار را با هزینه های زیاد انجام دهند اما نه به شکل ساده! به طوری که خود یک دیزاین برای منزل محسوب می شود.
زمانی که سیم کشی روکار انجام می شود تمام مدار سیم کشی یک منزل مشخص است و تمام وسایلی که برای سیم کشی استفاده می شود از روی دیوار عبور داده شده است. اگر در این نوع سیم کشی کمی سلیقه به خرج داده نشود بسیار زشت و زننده خواهد شد.
اگر تا به حال به خانه ای رفته باشید که در زمان قدیم ساخته شده باشد، احتمالاً دیده اید که مدل سیم کشی آن از این نوع سیم کشی است چراکه در زمان ساخت و ساز آن ساختمان هنوز این نوع سیم کشی فراگیر نشده بود.
اگر در ادامه همراه ما باشید بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت و شمارا نیز بیشتر با انواع سیم کشی ها آشنا خواهیم کرد.
انواع سیم کشی توکار
همان طور که کمی پیشتر گفتیم، سیم کشی توکار نیز انواع مختلفی دارد. در این قسمت از مقاله قصد داریم به صورت کامل به این موضوع بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
سیم کشی از طریق جعبه فیوز
جعبه فیوز یکی از وسیله هایی است که در سیم کشی توکار بسیار پر کاربرد است. برای اینکه بتوانید از فیوز در سیم کشی توکار ساختمان خود استفاده کنید ابتدا باید سیم کشی را به سمت جعبه فیوز هدایت کنید و سپس با استفاده از یک ترتیب و با توجه به نیاز، سیم کشی های مورد نظر را انجام دهید. ناگفته نماند که این نوع سیم کشی توکار نسبت به دیگر نوع ها کمی پر هزینه تر می باشد و شما نیز باید به این موضوع دقت کنید. اگر توجه کرده باشید، در بیشتر منازلی که جدیداً ساخته می شود از جعبه فیوز استفاده می شود. حال اگر قصد دارید تا از مزایا و معایب این نوع سیم کشی توکار با خبر شوید، قسمت بعدی این مقاله را مطالعه کنید.
مزایای سیم کشی از طریق جعبه فیوز
- سیم کشی هر قسمت از منزل با استفاده از یک فیوز کنترل می گردد.
- در صورتی که اختلالی برای برق یک قسمت از منزل پیش بیاید، نیازی به قطع برق کل منزل نمی باشد.
- در صورتی که اختلالی در برق منزل ایجاد شود، به راحتی می توان اختلال را تشخیص داد.
معایب سیم کشی از طریق جعبه فیوز
- هزینه نسبتاً زیاد
سیم کشی از طریق جعبه تقسیم
نوع دیگری که در سیم کشی توکار مورد استفاده قرار می گیرد، سیم کشی از طریق جعبه تقسیم می باشد. در این نوع سیم کشی ابتدا یک جعبه تقسیم به فاصله تقریباً 30 سانتی متر سقف در داخل دیوار نصب می شود. حال قسمتی از سیم کشی ساختمان به صورت افقی به سمت جعبه تقسیم انتقال پیدا می کند. دیگر می توان به راحتی از جعبه تقسیم به هر قسمت که قصد دارید برق برسانید، سیم کشی انجام دهید. با توجه به پیشرفت علم برق ساختمان، کمتر از این نوع سیم کشی توکار استفاده می شود چراکه این نوع سیم کشی معایب خاص خودش را دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
مزایای سیم کشی از طریق جعبه تقسیم
- قسمت نسبتاً پایین
- راحتی در تقسیم برق
معایب سیم کشی از طریق جعبه تقسیم
- در صورتی که مشکلی برای برق یک قسمت از منزل پیش بیاید، تشخیص مشکل کمی سخت خواهد بود
- در صورتی که برای سیم کشی منزل اختلال ایجاد شود، باید تمام برق منزل قطع شود.
- منسوخ شدن طرح
سیم کشی از طریق جعبه کلید و پریز
در این نوع سیم کشی، تمامی سیم کشی های منزل، از داخل کلید و پریز تقسیم می شود که به آن جعبه کلید و پریز نیز می گویند. تقریباً می توان گفت که این نوع سیم کشی همانند جعبه تقسیم است اما کمی مشکل تر! شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که چرا مشکل تر؟
به این دلیل که اگر اختلالی در برق منزل پیش بیاید برای بررسی آن حتماً باید کلید و یا پریز باز شود و سپس اقدام به بررسی مشکل کرد. این موضوع می تواند باعث ناخوشایندی برخی ها شود. امروز نیز همانند جعبه تقسیم از این نوع سیم کشی توکار کمتر استفاده می شود. در ادامه همراه ما باشید تا با مزایا و معایب این نوع سیم کشی آشنا شوید.
مزایای سیم کشی از طریق جعبه کلید و پریز
- این نوع سیم کشی به منزل زیبایی می دهد چراکه اثری از جعبه فیوز و یا جعبه تقسیم نمی باشد.
- هزینه نسبتاً پایین
معایب سیم کشی از طریق جعبه کلید و پریز
- در صورتی که اختلالی برای برق ساختمان پیش بیاید، همانطور که گفتیم کلید پریز های آن بخش ابتدا باید باز شود.
- منسوخ شدن طرح
انواع سیم در سیم کشی ساختمان
اگر اطلاع داشته باشید، سیم ها انواع زیادی دارند. شاید برایتان سؤال باشد که در سیم کشی ساختمان از چه نوع سیمی باید استفاده شود؟ آیا از یک نوع سیم فقط استفاده می شود یا از چند نوع سیم؟ در این قسمت از مقاله قصد داریم تا دقیقاً به این موضوع بپردازیم، پس تا انتها همراه ما باشید. انواع سیم عبارت اند از:
سیم افشان
این نوع سیم نسبت به نوع مفتولی که در ادامه با آن آشنا خواهید شد انعطاف پذیری بسیار زیادی دارد. شاید بدانید که سیم های افشان پوشش ( مس آنیل و آلومینیوم ) دارد و همچنین دارای یک عایق ترکیبی از پیویسی و پلیمر است. شما می توانید به سیم های افشان تا 750 ولت فشار وارد کنید چراکه تحمل این نوع سیم همین مقدار می باشد. اگر تا به حال درون وسایل برقی را دیده باشید، احتمالاً با سیم های افشان رو به رو شده اید. در وسایل الکترونیکی از سیم های افشان معمولاً استفاده می کنند زیرا همان طور که گفتیم انعطاف پذیری بالایی دارد.
سیم نیمه افشان
این نوع سیم، از تعدادی مفتول به هم تابیده شده ایجاد می شود. باید گفت که سیم های نیمه افشان به همین دلیل تک رشته نیستند و تا زمانی که برق کار یک ساختمان صلاح نبیند از این نوع سیم استفاده نمی کند. معمولاً پیش می آید که به دلیل برخی از شرایط یک برق کار ترجیح می دهد به جای سیم های افشان از این نوع سیم رسانا استفاده کند.
سیم فویل دار دو زوج
در این نوع سیم، یک فویل به دور دو زوج از سیم پیچیده شده است. احتمالاً این نوع سیم را بیشتر در مصارف مخابراتی دیده باشید چراکه سیم های فویل دار دو زوج نویز ها را کاهش می دهد و این موضوع باعث می شود تا ارتباط به خوبی برقرار شود. این نوع سیم به دو دسته خارج و همچنین داخل ساختمانی تقسیم می شود چراکه در هر دو قسمت می توان از آن استفاده نمود.
سیم مفتولی
سیم های مفتولی از مس ساخته می شود و به وسیله یک پوشش عایق می شود. این نوع سیم تک رشته و رسانا است. این نوع سیم را می توان از نظر ولتاژ به دسته تقسیم کرد. دسته اول 300 الی 500 ولت و دسته دوم نیز 450 الی 750 ولت می باشد. معمولاً سیم های مفتولی به دو صورت ثابت و خشک تولید می شود. سیم هایی که به صورت ثابت هستند غیر قابل انعطاف می باشد و معمولاً در لوله ها زیر گچ قرار می گیرد.
مراحل سیم کشی یک ساختمان
همانطور که در ابتدا آوردیم، سیم کشی ساختمان نیاز به یک دانش فنی دارد و همین موضوع باعث شده است هر فردی نتواند وارد این کار شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا خلاصه ای از کار یک برق کار ساختمان را عنوان کنیم تا شما با این شغل آشنا شوید.
ایجاد نقشه سیم کشی کلی ساختمان
ایجاد یک نقشه برای سیم کشی ساختمان اولین کاری است که شما باید انجام دهید. باید مشخص کنید که قرار است چه کاری انجام دهید. ایجاد نقشه به شما کمک می کنید تا نیاز به وسایل برای سیم کشی به صورت کامل مشخص شود.
ترازبندی کلید و پریز
در قسمت ترازبندی باید با دقت به صورت کامل ترازبندی کنید که کلید و پریز ها قرار است چگونه به کارگیری شود. در هنگام انجام این کار باید به استاندارد ها نیز توجه کنید.
کنده کاری
پس از اینکه دو کار فوق را انجام دادید، نوبت به کنده کاری می رسد. باید مکان کلید و پریز و لوله سیم کشی ها را با دقت بکنید تا بتوانید کارتان را به راحتی انجام دهید.
سیم کشی
پس از انجام تمامی مراحل فوق نوبت به اصل کار می رسد یعنی سیم کشی و جایگذاری کلید و پریز ها. در این قسمت شما باید تمام سیم کشی را انجام دهید.
نتیجه گیری
در این مقاله ما سعی کردیم به صورت کامل شما را مبحث سیم کشی ساختمان و همچنین انواع سیم کشی ساختمان آشنا کنیم. در صورتی که در این زمینه برایتان سؤالی پیش آمده است می توانید از ما بپرسید تا پاسخ صحیح سؤالتان را دریافت کنید.