انتخاب فیوز مناسب برای ساختمان
معمولاً برق ساختمان در معرض اضافه بار و نشتی قرار دارد که ممکن است برای سلامت افراد و ساختمان تاثیرات مخرب به همراه داشته باشد. به همین دلیل مراقبت از سیمکشیهای کل ساختمان یکی از اقدامات حیاتی محسوب میشود. شما با انتخاب فیوز ساختمان و تجهیزات مناسب برای آن، میتوانید ایمنی لازم را در برابر تمامی خطرات در ساختمان خود ایجاد کنید. فیوزها یکی از اجزای مهم در تابلو برق محسوب میشوند که بر اساس ولتاژ و جریان مدار انتخاب شده و از بروز مشکل و خطرات ناگهانی همچون آتش سوزی در داخل ساختمان پیشگیری میکنند. در صورتی که قصد دارید فیوزی مناسب را برای ساختمان خود انتخاب کنید، در ادامه مطلب با ما باشید.
نحوه عملکرد فیوز
یکی از نکات مهمی که به شما در انتخاب فیوز ساختمان کمک میکند، آشنایی با نحوه عملکرد فیوزهای مختلف است. در حالت کلی فیوز یک نوع قطعه الکتریکی کوچک است که در داخل مدار الکتریکی قرار داده میشود. با استفاده از این قطعه میتوان انواع نوسانات و فشارهای اضافی را در مدار کاهش داد. این قطعات به طور کاملاً ساده طراحی میشوند اما علی رغم آن نقش بسیار مهمی در کنترل جریان مدار و نگهداری از تجهیزات داخل ساختمان دارد.
با توجه به نقش بسیار مهمی که فیوزها در مدار الکتریکی بر عهده دارند، انتخاب بهترین نوع آن در داخل ساختمان امر بسیار حیاتی محسوب میشود. فلزی که در ساختار فیوز وجود دارد، بلافاصله بعد از افزایش جریان و اتصالهایی که رخ میدهد، به حالت ذوب شده در میآید و جریان اضافی را از بین میبرد. به همین دلیل فیوزها نوعی قطعه مقاومتی نامیده میشوند که جریان اضافی مدار را مصرف کرده و از بروز هرگونه مشکل و اختلالی در ساختمانها پیشگیری میکند.
انواع فیوز های مناسب ساختمان
فیوزها را در مدلهای مختلف طراحی میکنند که هر یک از آنها برای یک نوع مدار خاص طراحی شدهاند که جریان خاصی را کنترل میکنند. در کل فیوزها را بر اساس کاربرد، سطح مقاومت، ولتاژ اسمی و غیره در گروههای مختلف قرار میدهند. در یک تقسیم بندی کلی فیوزها را در دو دسته ac و dc قرار میدهند. شما برای انتخاب فیوز ساختمان باید با انواع فیوز آشنایی داشته باشید تا بتوانید بر اساس نیاز خود بهترین نوع آن را خریداری کنید. کاربرد هر یک از فیوزها عبارت است از:
- فیوز AC: فیوزها در مدت زمان تقریباً یک ثانیه میتوانند نزدیک ۵۰ بار مدار را به حالت نوسان درآورد. به همین دلیل باعث میشود که هیچگونه جرقه و اضافه باری از فیوز رد نشود. فیوزهای ac را در دو مدل ولتاژ بالا و پایین طراحی و تولید میکنند و مصرف کنندگان با توجه به شرایط خود میتوانند بهترین نوع را انتخاب نمایند.
- فیوز DC: این مدل فیوزها برای برطرف کردن نوسان ناشی از جریان ولتاژ بالا طراحی شدهاند و معمولاً در اندازههای بالا در دسترس قرار دارند.
دلایل استفاده از فیوز در سیم کشی ساختمان
فیوزها جزو قطعات الکتریکی هستند که برای حفاظت سیستم برق ساختمان طراحی شدهاند و امروزه با دلایل خاص خود در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از دلایلی که نشان دهنده استفاده حیاتی از فیوزها است، عبارتند از:
- شدت جریان: هنگامی که میزان جریان عبوری از مدار از مقدار تعیین شده بالاتر رود، پدیدهای با عنوان شدت جریان ایجاد میشود. هنگامی که این اتفاق در مدار الکتریکی رخ میدهد، فیوز میتواند با اقداماتی که انجام میدهد از تمامی تجهیزات برقی محافظت کرده و حتی افراد داخل ساختمان در برابر شدت جریان با هیچگونه تهدید و نگرانی مواجه نشوند.
- اتصال کوتاه: یکی از حالتهایی که هنگام شدت جریان رخ میدهد، اتصال کوتاه است. در این شرایط جریانی غیر نرمال که دارای مقاومت کم است، در مدار به وجود میآید. این جریان قادر است که یک شدت جریان هزار برابر را در مدار ایجاد کند و خسارتهای زیادی را به دنبال داشته باشد. اما هنگامی که از فیوز در مدار الکتریکی استفاده شود، از اتصال کوتاه پیشگیری شده و هیچگونه خسارتی را به دنبال نخواهد داشت.
نحوه انتخاب فیوز مناسب ساختمان
هنگامی که مصرفکنندگان با نحوه کارکرد فیوز و انواع آن آشنایی پیدا کردند، میتوانند برای انتخاب بهترین فیوز مناسب ساختمان خود اقدام کنند. در این زمینه علاوه بر این موارد شما باید به نکات مهم دیگری هم توجه داشته باشید که برخی از این نکات عبارتند از:
- شما باید یک آمپراژ مناسب برای فیوز موجود در ساختمان خود انتخاب کنید. در این زمینه شما در قدم اول باید حداکثر جریان عبوری از مدار را اندازهگیری کنید. هنگامی که میزان این جریان را تعیین کردید، باید بر اساس آن فیوز مناسب را انتخاب کرده و این فیوز باید از میزان حداکثری جریان عبوری در مدار، از ۱۳۵ درصد ظرفیت بیشتری برخوردار باشد.
- یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که باید میزان ولتاژ فیوز خود را تعیین کنید و این ولتاژ باید بالاتر از ولتاژ مداری باشد که فیوز از آن مراقبت میکند. برای مثال هنگامی که ولتاژ یک مدار ۲۴ ولت است فیوز شما باید ولتاژ بالاتر از ۲۴ ولت داشته باشد.
- یکی از نکات مهم دیگر در زمینه انتخاب فیوز ساختمان، این است که باید به مدارهای برق که به دو صورت ac و dc طراحی میشوند، توجه داشته باشید. مدارهای ac در سیستم برق خانگی وجود دارند؛ اما مدار dc در تجهیزات الکترونیکی و موتور برقها حضور دارند. در مدار ac جریان و ولتاژ همیشه به حالت نوسان است و باعث میشود که فیوز عملکرد مناسبتری داشته باشد. اما در مدارهای dc نوسانات به ندرت ایجاد میشوند و عمل کردن آن نسبت به فیوزهای دیگر متفاوتتر است.
- به دما و حرارت محیط توجه ویژهای داشته باشید؛ چرا که فیوزها به گرما حساسیت بالایی دارند و در مجاورت حرارت بالا ذوب میشوند و عملکرد صحیح خود را از دست میدهند.
- هنگامی که قصد دارید در مدار الکتریکی فیوز مناسبی را قرار دهید و از اضافه بار و نشتی جلوگیری کنید، باید با این موضوع آشنایی داشته باشید که هنگام اتصال کوتاه چه جریانی در مدار ایجاد خواهد شد. البته این اقدام توسط متخصصان برق انجام میشود.
مشخصات بهترین فیوز برای ساختمانهای مختلف
فیوزها در مدلهای مختلف طراحی و تولید میشوند که هر یک مشخصات ویژهای دارند. اما دقت داشته باشید که آشنایی شما با مشخصات فیوز، باعث میشود که در انتخاب فیوز ساختمان دقت بیشتری داشته باشید و دچار هیچگونه خطایی نشوید. در نتیجه میتوانید با انتخاب بهترین فیوز از تمامی اختلالات و مشکلاتی که در ساختمان رخ میدهد پیشگیری کنید. برخی از مشخصات مهم در مورد بهترین فیوز ساختمان، عبارت است از:
- جریان نامی In: نوعی جریان موجود در فیوز است که میتواند به طور دائم آن را تحمل کند، بدون اینکه هیچگونه تاثیرات منفی بر روی فیوز و مدار الکتریکی داشته باشد.
- جریان ذوب و عدم ذوب: به جریانی گفته میشود که در زمان مشخص باعث میشود فیوز عملکرد معینی را از خود نشان دهد. همچنین یک جریان دیگر به عنوان جریان عدم ذوب فیوز وجود دارد که در زمانهای مشخص بدون آسیب به فیوز از آن عبور خواهد کرد.
- قدرت قطع نامی: یک نوع جریان مهم در فیوز است که میتواند بر اساس ولتاژ و فرکانس اسمی جریان را قطع کند. معمولاً قدرت قطع فیوزها تا ۱۲۰ کیلو آمپر در نظر گرفته شده است. توجه داشته باشید که قدرت وصل برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
- ولتاژ نامی: یک نوع ولتاژ مناسب در فیوز است که میتواند به طور دائم ولتاژ را تحمل کند. در حالت کلی ولتاژ باید از دو طرف فیوز در زمان قطع جریان، کوچکتر یا برابر با ولتاژ نامی فیوز باشد. به همین دلیل ولتاژ نامی فیوزها، باید بزرگتر یا برابر ولتاژ خط در نظر گرفته شود.
قوانین مهم در زمینه انتخاب فیوز مناسب ساختمان
هنگامی که مصرف کنندگان با تمامی مشخصات انواع فیوزها آشنایی پیدا کردند، میتوانند بهترین فیوز را برای ساختمان خود انتخاب کنند. اما در این زمینه توصیه میشود که با تعدادی از قوانین مهم هم آشنایی داشته باشید تا هیچگونه خطایی در انتخاب فیوز نداشته باشید. برخی از قوانین مهم در زمینه انتخاب فیوز ساختمان عبارت است از:
- میزان ولتاژ نامی موجود در فیوز، باید بالاتر یا برابر با ولتاژ مدار انتخاب شود.
- مقدار پلهای فیوز باید بر اساس تعداد مدارهایی که قرار است فیوز از آن محافظت کند، تعیین گردد.
- میزان آمپراژ فیوز، باید بر اساس حداکثر جریانی که در مدار در نظر گرفته شده است تعیین شود.
- نوع و مدل فیوز را باید با توجه به مدل مدار انتخاب کنید.
سخن پایانی
فیوزها یکی از قطعات الکتریکی بسیار حیاتی در ساختمانها محسوب میشوند که از مدار الکتریکی در برابر نشت یا اضافه بار پیشگیری میکند. استفاده از این قطعه در مدارهای الکتریکی باعث میشود که انواع اختلالات و مشکلات مختلف از بین رفته و جان افراد ساختمان به خطر نیفتد. فیوزها را در انواع مدلهای مختلف طراحی میکنند که هر یک مشخصات خاصی دارند و شما هنگام انتخاب فیوز ساختمان باید به آنها توجه داشته باشید تا بتوانید بر اساس شرایط خود بهترین نوع فیوز را برای ساختمان خود انتخاب نمایید. مجموعه فنی پویان سعی داشت در این مقاله شما را با نکات مهم در زمینه انتخاب فیوز مناسب ساختمان آشنا کند. امیدواریم توانسته باشیم که در این زمینه به شما عزیزان کمک کرده باشیم تا بتوانید برای انتخاب بهترین فیوز تصمیم گیری کنید.