معرفی اجزای موتور ماشین و کاربرد آنها
اجزای موتور ماشین چیست؟ موتور یک قطعه مهم برای حرکت ماشین است. این قطعه نیروی لازم را با احتراق های داخلی و ایجاد انفجارهای کوچک کنترل شده (و انبساط حاصل از آن) فراهم می کند. چنین فرآیندی که به صورت مداوم انجام می شود، توسط یک سری قطعات مکانیکی صورت می گیرد. در ادامه این مطلب از آموزشگاه فنی پویان با ما همراه باشید تا به صورت کامل راجع به این قطعات در موتور خودرو صحبت کنیم.
موتور ماشین چیست؟
اگر بخواهیم در یک جمله، موتور ماشین را توصیف کنیم، باید آن را قلب خودروی شما دانست که با پمپاژ سوخت و فراهم کردن نیرو، منجر به کارکردن قطعات ماشین می شود. هدف اصلی قرار گرفتن موتور در ماشین، تبدیل گرمای حاصل از سوختن گاز به نیرو است که می تواند منجر به حرکت چرخ های ماشین گردد.
عملکرد موتور که در قسمت بعد به بررسی آن نیز می پردازیم، مجموعه ای از واکنش های زنجیره ای را در پی دارد. نحوه کار موتور با یک جرقه آغاز می شود که منجر خواهد شد تا متریال های فشرده از بخار بنزین و هوای فشرده داخل سیلندر، به صورت لحظه ای مشتعل شده و بسوزد. سپس نیروی لازم برای حرکت را با منبسط کردن پیستون و اجزای دیگر، فراهم می کند.
نحوه کارکرد اجزای موتور
اگر بخواهیم پیش از معرفی اجزای موتور ماشین، ساختاری را از موتور توصیف کنیم باید گفت: این سازه به دلیل بار کاری سنگین، بسیار پیچیده و مقاوم است. در کل از 2 بخش تشکیل می گردد. قسمت پایین که سنگین تر بوده و با نام بلوک سیلندر شناخته می شود. در این بخش، اجزای اصلی موتور قرار می گیرند. قسمت بالا که قابل جدا شدن است، سرسیلندر نام دارد.
در بخش سرسیلندر، شاهد مجرا هایی هستیم که تحت کنترل سوپاپ ها بوده و ترکیب حاصل از هوا و سوخت، به وسیله آنها به درون سیلندر وارد می شود. همچنین در کنار این مجراهای ورودی، شاهد خروجی هایی نیز هستیم که گازهای تولید شده را به بیرون هدایت می کنند.
درون بلوک سیلندر، میل لنگ را مشاهده می کنیم که وظیفه آن، تبدیل حرکت عمودی (رفت و برگشت) پیستون ها به حالت چرخشی است. قطعه دیگری که معمولا در این بخش قرار می گیرد، میل بادامک است. این قطعه برای باز و بسته کردن سوپاپ ها در قسمت سرسیلندر استفاده می شود.
حال با ما همراه باشید تا به بررسی و معرفی اجزای موتور ماشین بپردازیم.
آشنایی با موتور ماشین
اجزای موتور ماشین کدامند؟
اگر به مکانیک علاقه دارید یا یک اتومبیل خریده اید، ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که اجزای موتور ماشین چیست؟ در این خصوص می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بلوک موتور: اصلی ترین بخش موتور، بلوک آن نام دارد که جنس آن از آهن و آلومینیوم می باشد. شما می توانید درون آن، قطعات دیگری را نیز بیابید که عبارتند از سیلندرها، میل لنگ، میل بادامک، مجراهایی برای عبور آب و روغن که در روانکاری و خنک کردن مفید هستند. تعداد سیلندرهای داخل این بلوک، در حدود 4 – 12 عدد است.
- پیستون ها: پیستون ها را می توان از جمله مهم ترین اجزای موتور ماشین دانست که حالت استوانه ای دارند. شما می توانید به کمک آنها برای انتقال انرژی ایجاد شده از طریق احتراق به میل لنگ اقدام کنید. این قطعات داخل سیلندر حرکت کرده و با 1 چرخش در بخش میل لنگ، به تعداد 2 بار و به حالت عمودی حرکت می کنند (بالا و پایین).
- میل لنگ: همانطور که در قسمت قبل گفتیم، این قطعه در بخش پایین موتور قرار گرفته و از آن برای تبدیل حرکت رفت و برگشتی پیستون ها به حالت چرخشی استفاده می شود. شما می توانید از این قطعه برای چرخاندن چرخ ها و حرکت خودروها استفاده کنید.
اجزای موتور 1
قطعات و اجزای دیگر موتور ماشین
- میل بادامک: قطعه ای که در زمان مناسب، مجراهای سوپاپ ها را باز و بسته می کند، میل بادامک نام دارد. شما می توانید آن را در بلوک موتور یا سرسیلندر مشاهده کنید که از آن برای هماهنگ نمودن حرکات سوپاپ ها استفاده می شود.
- سرسیلندر: قطعه دیگری که در قسمت های قبل معرفی کردیم و به عنوان قسمتی از اجزای موتور ماشین در نظر گرفته می شود، سرسیلندر نام دارد. مجموعه ای از قطعات شامل فنرها، سوپاپ ها و موارد دیگر در این بخش قرار دارند که وظیفه آنها، کمک به خروج جریان های هوا و گازهای اگزوز می باشد.
- تسمه یا زنجیر تایم: یکی از قطعاتی که برای هماهنگی بخش های دیگر اعم از میل لنگ و میل بادامک استفاده می شود، تسمه یا زنجیر تایم نام دارد. این قطعه باعث می شود تا سوپاپ ها در زمان مناسب، باز و بسته شوند. جنس این نوع تسمه ها از لاستیک با استقامت بالا بوده و با دنده ها، روی پولی ها قرار می گیرند.
بررسی اجزای موتور 2
نحوه کارکرد موتور و عملکرد قطعات جداگانه به چه شکل است؟
حال که با لیست قطعات موتور خودرو آشنا شدیم، با ما همراه باشید تا نحوه کارکرد موتور یک ماشین را با بررسی عملکرد قطعات دیگر آن بررسی کنیم. در این خصوص می توان گفت:
- کاور میل بادامک: این قطعه برای محافظت از میل بادامک و مکانیزم سوپاپ ها استفاده می شود.
- نگهدارنده میل بادامک: این قطعه برای قرار دادن میل بادامک در جای خود استفاده شده و محلی را برای بلبرینگ های بالایی فراهم می کنند.
- بادامک سوپاپ: این قطعه برای قرار گرفتن در سطح تماس میان میل بادامک و ساقه سوپاپ استفاده می شود.
- کولت ها (فشنگی): یکی دیگر از قطعاتی که به عنوان اجزای موتور ماشین شناخته می شود، کولت ها یا Collets هستند. این قطعه، برای قفل کردن فنر سوپاپ به سوپاپ استفاده می شود.
- فنر سوپاپ: این قطعه می تواند سوپاپ را در حالت بسته نگه داشته و در صورتی که لازم شد، آن را باز کند.
- سوپاپ یا Valve: این قطعه کاربری، برای کنترل کردن مخلوط هوا با سوخت در داخل سیلندر استفاده می شود. همچنین کاربرد دیگر آن، خروج گازهای اگزوز است.
- سفت کننده: یکی دیگر از قطعات در موتور، سفت کننده است که مسئول قرار دادن تسمه انتقال نیرو در وضعیت “تحت تنش ثابت دائمی” است.
- رینگ های پیستون: شما می توانید از این قطعات برای ایزوله کردن محفظه احتراق استفاده کنید که نقش مهمی را در عدم نشت گازها و روغن دارد.
نکته: در کل، 3 عامل اصلی در کارکردن موتور دخیل هستند که عبارتند از: سوخت یا بنزین، هوا، حرارت برای شعله ور شدن که با جرقه تامین می شود و نیز اجزای موتور که در این قسمت بیان کردیم.
آشنایی با نحوه کارکرد موتور
پرسش های متداول کاربران راجع به قطعات موتور
برخی از مهم ترین سوالات شما کاربران راجع به معرفی قطعات موتور خودرو عبارتند از:
- مهم ترین قطعات در موتور خودرو چیست؟
در خصوص مهم ترین اجزای موتور ماشین می توان به موارد مختلفی اشاره کرد. چراکه هر قطعه دارای کاربری خاص خود است و نمی توان آن را نادیده گرفت. در غیر این صورت، عملکرد موتور نامطلوب خواهد بود. با این حال اگر بخواهیم برخی از مهم ترین قطعات را نام ببریم، می توان گفت: پیستون، میللنگ، سرسیلندر، سوپاپ، تسمه تایم، رینگ پیستون، شمع، میلبادامک، فلایویل، بلوک سیلندر.
- سوخت های موتور ماشین چه هستند؟
یکی از سوالات مهم افراد تازه کار آن است که چه سوخت هایی برای ماشین ها و موتور آنها استفاده می شود. در این خصوص می توان به موارد روبرو اشاره کرد: بنزین، گاز طبیعی فشرده، گاز مایع، اتانول، بیودیزل و هیدروژن.
- مهم ترین عوامل خرابی اجزای موتور ماشین چیست؟
عدم توجه به کاربرد اجزای موتور ماشین و ایجاد فشار بر آنها، گرمای بیش از حد، تعویض نکردن روغن موتور، وجود ناخالصی ها و آلودگی ها در سوخت، خراب شدن تسمه، سوختن واشر سرسیلندر، ایجاد نقض در سنسورها یا سیستم هایی مانند خنک کننده ها از جمله دلایل این خرابی این قطعات می باشند.
شما کاربران می توانید برای آشنایی بیشتر با قطعات ماشین، از مقالات بلاگ سایت ما استفاده کنید.