آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی
آموزش تعویض کولر گازی یکی از مهمترین بخش ها در دوره های آموزش نصب و تعمیرات کولر گازی می باشد. اما ابتدا باید ببینیم کمپرسور کولر گازی چیست و چگونه کار می کند.
یکی از اصلی ترین اجزای کولر گازی، کمپرسور یا همان موتور کولر گازی می باشد. کمپرسور در واقع قلب تپنده کولر گازی می باشد که گاز مبرد را در هر چرخه در لوله های کندانسور به حرکت در می آورد.
کمپرسور کولر گازی کاملا بسته و پلمپ می باشد. درون کمپرسور کولرگازی ساختاری پیچیده از سیم پیچ ها وجود دارد و در صورت خرابی، عملا امکان تعمیر آن وجود ندارد و باید برای تعویض آن اقدام کرد.
قبل از تعویض کمپرسور باید به دقت تمام قطعات را عیب یابی کنید. تعویض کمپرسور کولر گازی پرهزینه می باشد و نباید به هیچ وجه به دلیل اهمال در تست قطعات دیگر و اطمینان از معیوب بودن کمپرسور، به تعویض آن اقدام کنید. در آخر نیز اگر احتمال می دهید خرابی از کمپرسور باشد باید خود کمرسور را به صورت جداگانه بررسی کنید.
در این مقاله قصد داریم در مورد آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی اطلاعاتی را شرح دهیم و مراحل آن را معرفی کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی
در این بخش قصد داریم با معرفی مراحل مختلف تعویض کمپرسور کولر گازی، نکاتی را که باید هنگام تعویض رعایت کنید را بررسی می کنیم.
در ابتدای کار و قبل از مطالعه ادامه این مقاله شاید بهتر باشد ابتدا مقاله کولر گازی چگونه عمل می کند را مطالعه کنید تا به طور کامل با نحوه عملکرد قطعات مختلف کولر گازی و عملکرد کلی آن آشنا شوید.
حال به سراغ مراحل تعویض کمپرسور کولر گازی می رویم.
قطع کردن برق کمپرسور
در آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی، اولین مرحله قطع کردن برق کمپرسور می باشد. به هیچ وجه با سیستمی که برق آن فعال است کار نکنید.
خالی کردن گاز سیستم
پس از قطع کردن برق سیستم باید گاز سیستم را خالی کنید. این کار باید با دقت و به صورت کامل صورت بگیرد تا هیچ گازی در سیستم باقی نماند. بعد از انجام این کار لوله مسیر رفت و برگشت را باز کنید تا از نبود گاز در سیستم مطمئن شوید زیرا اگر هنگام جوشکاری در سیستم گاز موجود باشد، وقتی سر کمپرسور باز می شود، مواد مذاب به سمت شما پرتاب می شود.
آماده سازی کندانسور
پنل های خارجی کولر گازی عمدتا در ارتفاع نصب می شوند. تعویض کمپرسور کاری حساس و سخت است و دقت و صبر بالایی نیاز دارد. بنابراین اگر پنل خارجی کولر گازی در ارتفاع نصب شده ابتدا آن را باز کنید و به سطحی صاف منتقل کنید تا راحت و بدون هیچ مزاحمتی با آن کار کنید.
باز کردن کندانسور
در مرحله بعدی باید قاب فلزی کندانسور را باز کنید. تمام قاب اطراف کمپرسور باید به طور کامل باز شود تا تمام سیم ها و ترمینال هال متصل به کمپرسور به علاوه سوکت کمپرسور باز شوند. باید نهایت دقت خود را به خرج دهید تا هیچ گونه آسیبی به سیم ها وارد نشود. بعد از اینکه قاب را باز کردید، با استفاده از یک حوله یا دستمال مرطوب، عایق های اطراف کندانسور را بپوشانید.
جوشکاری و باز کردن لوله کمپرسور
در ادامه آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی به مرحله جوشکاری می رسیم. در این مرحله باید لوله های کمپرسور را به وسیله هواگاز به سر اکومولاتور و کمپرسور متصل کنیم. در هنگام جوشکاری نباید هیچگونه صدمه ای به لوله متصل به کمپرسور وارد شود. بعد از اینکه جوش ها را باز می کنید باید لوله ها را با دستمال مرطوب خنک کنید و یا اینکه آنها را به حال خود ها کنید تا سرد شوند.
بیرون کشیدن کمپرسور
بعد از اینکه جوش ها را باز کردید باید پیچ هایی که روی پایه کمپرسور برای محکم کردن آنها به قاب بسته شده را باز کنید. پشت کمپرسور نیز یک پیچ بسته شده که جای کمی دارد. برای باز کردن این پیچ می توانید از آچار بکس یا آچار تخت استفاده کنید و سپس کمپرسور را آهسته جوری که به لوله های اطراف آسیب نزند خارج کنید.
پس از باز کردن جوش ها، می بایست ۳ عدد پیچی که روی پایه های کمپرسور برای محکم کردن آن بسته شده اند را باز کنید. برای باز پیچ پشت کمپرسور که جای کمتری برای کار دارد، از آچار تخت یا ترجیحاً آچار بکس استفاده کنید. حال کمپرسور را به آرامی و به نحوی که به لوله های اطراف کمپرسور صدمه وارد نشود، خارج کنید.
بعد از خارج کردن کمپرسور قدیمی، کمپرسور جدید را خارج می کنید. قبل از جایگذاری کمپرسور جدید باید حتما لاستیک لرزه گیر را نصب کنید. در غیر اینصورت، لرزش و جابجایی زیاد کمپرسور به لوله های اطراف نیز آسیب وارد می کند.
تست موقتی کمپرسور
در ادامه مراحل آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی به تست کمپرسور می رسیم. قبل از اینکه کمپرسور را سرجای خود محکم کنید باید سلامت آن را تست کنید. بعد از نصب کمپرسور سرجای خود و اتصال سوکت و سیم ها باید کولر را روشن کنید.
در این حالت مکش کمپرسور را با دست تست کنید. البته تا همین حد نیز برای تست یک کمپرسور جدید کافی است. بیشتر از سه ثانیه این کار را انجام ندهید تا از آسیب به آن جلوگیری کنید.
بیشتر کمپرسورها به دلیل فاسد شدن روغن سیستم خراب می شوند. علت فاسد شودن زودهنگام روغن سیستم تخلیه یا وکیوم نکردن هوای داخل سیستم، نصب نکردن تله روغن و … می باشد. عدم انجام به موقع این امکانات باعث گرفتگی شیر برقی شده و باعث می شود کمپرسور بسوزد.
این روغن فاسد می تواند در تمام مسیر کولر جمع شده و به قسمت های الکترونیکی کمپرسور وارد شود. در این صورت این روغن سیاه می شود و علاوه بر آسیب به بخش های برقی دستگاه، پاک کردن آن نیز بسیار سخت است. شستشوی سیکل کولر گازی می تواند با گاز ازت یا گاز R22 صورت بگیرد.
شستن سیکل کولر گازی به وسیله ازت
در مرحله بعدی از آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی، به شستن سیک کولر گازی می رسیم. در این مرحله باید سیکل کامل کولر گازی را قبل از راه اندازی کمپرسور به صورت کامل تمیز کنید تا گرفتگی ها پاک شود.
شستن سیکل کولر گازی با ازت
در این مرحله باید سیکل کولر گازی را با ازت بشویید. شستشوی سیکل کولر گازی با ازت یک راه شناخته شده و علمی برای تمیز کردن چرخه تهویه مطبوع می باشد. این اقدام به اصطلاح ازت شویی نام دارد و با فشار بالای ازت انجام می شود. این کار سیستم را از روغن فاسد به صورت کامل پاک می کند و راهی کم خطر و مطمئن به شمار می رود.
شستن سیکل کولر گازی با گاز R22
شستن چرخه کولر گازی با گاز R22 راه اصولی نیست اما اگر مجبور به انجام آن باشید از شستشو ندادن سیکل بهتر است. دلیل اینکه نباید سیکل را با گاز شستشو دهید این است که اولا گاز R22 برای محیط مضر است، ثانیا قدرت پاک کنندگی گاز R22 قابل مقایسه با ازت نیست و خیلی ضعیف تر عمل می کند و سوم اینکه از لحاظ هینه نیز مقرون به صرفه نیست.
شستشوی کندانسور
مرحله بعدی از آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی به شستشوی کندانسور اختصاص دارد. برای شستشوی کندانسور نیز می توانید از گاز ازت استفاده کنید با این تفاوت که کندانسور را باید با فشار کمتری شستشو دهید. پس از اطمینان از تمیزی سیکل باید لوله های کمپرسور را جوش دهیم.
دقت داشته باشید که باید از عدم نشتی در جوشکاری اطمینان حاصل کنید. همچنین دقت کنید که لوله های اطراف کمپرسور هیچگونه تماسی نباید با کمپرسور داشته باشند. در غیر این صورت لرزش زیاد کمپرسور به لوله های اطراف آسیب وارد می کند.
تعویض کمپرسور روتاری با پیستونی
کمپرسور یخچال در دو نوع روتاری و پیستونی موجود می باشد. سوال خیلی از افراد این است که آیا امکان تعویض کمپرسور پیستونی با روتاری وجود دارد؟ در جواب باید بگوییم بله، این امکان وجود دارد.
اما در صورت تعویض نوع کمپرسور باید لوله مویی کمپرسور نیز تعویض شده و یک لوله مویی متناسب با نوع موتور جدید تهیه و نصب شود. همچنین شیلنگ گیج که به خروجی کندانسور وصل می شود باید کوتاه شود تا فشار به عدد 75 تا 80 برسد.
ابزارآلات مورد نیاز جهت تعویض کمپرسور کولر گازی
برای تعویض کولر گازی به ابزارآلات خاصی نیاز است که با استفاده از آنها می توانید دقت و سرعت خود را افزایش دهید. ابزار لازم برای تعویض کولر گازی در زیر لیست شده است.
- سمباده جهت پاک کردن سطوح روغنی قبل جوشکاری
- کپسول ازت جهت شستشو و نشت یابی
- هوا گاز سیم جوش
- دستمال مخصوص برای کاهش لوله ها بعد از جوشکاری
- گاز مبرد مربوط به سیستم کولر گازی
- آچار تخت یا بکس
- پمپ وکیوم
- ابزارهای رایج و همیشگی مانند: دمباریک یا انبردست، پیچ گوشتی دوسو، آچار فرانسه
در این مرحله با خرید کمپرسور و مقایسه دقیق اطلاعات آن با کمپرسور قبلی، باید برای تعویض آن طبق مراحلی که در ادامه معرفی می شود اقدام کرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی شد در مورد آموزش تعویض کمپرسور کولر گازی اطلاعات مفیدی مطرح شود. هر تعمیرکاری با دنبال کردن مراحل بالا و تمرین و کسب مهارت کافی، قادر خواهد بود کمپرسور کولر گازی را به راحتی تعویض کند.
برای یک تعمیرکار متخصص که می تواند نصب و تعمیرات انواع کولر گازی را به راحتی انجام دهد فرصت های شغلی بسیاری وجود دارد. کارآموزان زیادی هر ساله به آموزشگاه فنی پویان مراجعه می کنند تا مدرک خود در زمینه تخصصی تعمیرات کولر گازی را کسب کنند.
آموزشگاه فنی پویان دوره آموزش تعمیرات کولر گازی را در کارگاه مجهز و تحت نظر اساتید مجرب برگزار می کند. در پایان دوره نیز مدرک معتبر فنی حرفه ای به کارآموزان اعطاء خواهد شد.
سلام این مقاله در مورد تعویض کمپرسور روتاری با پیستونی هم گفته؟
علت سیاه شدن روغن کمپرسور کولر رو هم میفرمایید دلیلش چیه